Gebruiksaanwijzing plakfolie

Wanneer je het nieuwe plakfolie ontvangen hebt, wil je er natuurlijk direct mee aan de slag gaan. We helpen je graag op weg met onderstaand stappenplan. Wanneer je hiervoor rustig de tijd neemt en secuur te werk gaat, is het aanbrengen van plakfolie een eitje. Ga je een groot oppervlakte onder handen nemen? Vraag dan of iemand je helpt, met twee personen is het gemakkelijker uit te voeren. 

Plakfolie is ook te gebruiken in natte ruimtes, het dient dan wel goed aangebracht te worden. Let op dat er geen vocht onder kan komen. Het folie is tevens geschikt voor buitengebruik, houd echter wel rekening met snellere slijtage. Door de zon zal het plakfolie sneller verbleken.

Plakfolie wordt niet op patroon gemaakt, zoals het geval is bij behang. Bij meerdere banen kan het dan ook niet perfect op patroon worden aangebracht.

Heb je geen plakfolie, maar (statisch) raamfolie besteld? Bekijk dan deze handleiding.

Aanbevolen hulpmiddelen

 • Ontvetter
 • Microvezeldoek
 • Schaar
 • Zachte rubber spatel
 • Scherp stanleymes
 • Iemand die je helpt (bij een groot oppervlak)

Voordat je kunt beginnen met het aanbrengen van plakfolie, is het belangrijk om de juiste voorbereiding te treffen. Het is namelijk van belang dat het oppervlakte glad, droog, schoon en stofvrij is. Zo krijg je het mooiste resultaat. 

Wil je het plakfolie op de muur gebruiken? Houd er dan rekening mee dat ruwe (hout)oppervlakten eerst glad geschuurd moeten worden. Voor een goede hechting kun je een laag grondverf gebruiken. Wanneer je het plakfolie op kalk- of gipswanden gaat gebruiken, dienen deze eerst uitgevlakt te worden en voorbehandeld met een hechtprimer. 

 1. Ontvet de ondergrond. Hiervoor kun je een verfreiniger gebruiken, bij metaal is wasbenzine of thinner geschikt.
 2. Droog de ondergrond met een microvezeldoek.
 3. Knip het plakfolie ruim op maat. Op de achterzijde staat vaak een raster gedrukt zodat je makkelijk en precies kunt knippen.
  Uiteraard kun je het ook door ons op maat laten snijden. We raden aan om een centimeter extra te rekenen bij alle zijden.
  Nadat het plakfolie goed is aangebracht, kun je het daarna netjes afsnijden.

Stappenplan

Hieronder vind je een overzichtelijk stappenplan. De afbeeldingen geven een duidelijk beeld van de te volgen stappen.


Maak op een hoek de rug voor ongeveer 5 centimeter los, en verwijder langzaam de beschermfolie.
Let op: haal niet meteen de gehele beschermfolie los, dit maakt het aanbrengen een stuk lastiger.

Breng het begin van het folie goed aan, en zorg dat het recht zit. Vervolgens kun je onder constant strijken het plakfolie aanbrengen. Druk het met een spatel of schone doek vanuit het midden naar buiten en strijk zo het plakfolie glad. Ondertussen kun je langzaam de rest van het beschermfolie afrollen.

Mocht het niet meteen goed gaan, maak het folie dan een stukje los. Let op: dit kun je maar één keer doen, omdat vouwen anders zichtbaar blijven. Zijn er toch luchtbellen ontstaan? Prik deze dan door met een naald, de lucht kun je er voorzichtig uitdrukken.

Nadat het plakfolie is aangebracht, snijd je het op maat met een scherp stanleymes.

Wil je het plakfolie na verloop van tijd weer verwijderen? Verwarm het dan licht met een föhn. Je kunt het plakfolie vervolgens voorzichtig loshalen. Verwijder eventuele lijmresten met wasbenzine.