Raamfolie plakken: gebruiksaanwijzing

Bij ons in het assortiment vind je verschillende soorten raamfolie. Of jij nu de statische raamfolie, de zonwerende raamfolie of de zelfklevende raamfolie hebt gekocht, de manier om je raamfolie aan te brengen is vrijwel hetzelfde. Afhankelijk van de soort raamfolie die je gekocht hebt, moet je een aantal handelingen anders verrichten. Ga je raamfolie aanbrengen? Volg dan de volgende stappen.

Voor je begint met raamfolie aanbrengen

Maak de ruit goed schoon voordat je raamfolie gaat aanbrengen. Gebruik hiervoor een sopje met wat afwasmiddel of ontvetter om vuil en stof te verwijderen. is je raam goed schoon, dan kan de raamfolie beter plakken en voorkom je dat deze op bepaalde plekken niet hecht of na verloop van tijd los laat. Zorg er dus voor dat je ondergrond glad, schoon en stofvrij is om het mooiste resultaat te verkrijgen. Wil jij je raamfolie plakken om meer privacy in huis te hebben? Dan je het beste op een hoogte tussen 1,40m en 1,80m de raamfolie aanbrengen. Zo hangt je raamfolie op ooghoogte en kan men niet zomaar bij jou naar binnenkijken. Wil jij een goed resultaat? Gebruik dan een meetlint of rolmaat om de hoogte te bepalen en er zeker van te zijn dat jouw raamfolie mooi recht op de ruit geplakt wordt. Moet jij de raamfolie op een groot raam aanbrengen, zorg er dan voor dat iemand je kan helpen. Wil je weten hoe je plakfolie moet aanbrengen, kijk dan bij de handleiding voor plakfolie

Wat heb je nodig om raamfolie te plakken?

  1. Ontvetter
  2. Microvezeldoek
  3. Schaar
  4. Zachte rubber spatel
  5. Scherp stanleymes
  6. Plantenspuit

Hoe moet je raamfolie plakken?

Afhankelijk van de soort raamfolie kan je deze nat of droog plakken. Wij adviseren je om de raamfolie te plakken op een vochtige of natte ruit.

Stappenplan: raamfolie aanbrengen.

  1. Ontvet en maak de ramen goed schoon.
  2. Neem je ramen af met een microvezeldoek.
  3. Knip jouw raamfolie op maat. Op de achterzijde van de folie staat een raster, zodat je de folie gemakkelijk op de gewenste maat kunt snijden. (Kies je er voor om jouw raamfolie door ons op maat te laten snijden, dan raden wij aan om een centimeter rondom extra aan te houden.
  4. Zodra je de raamfolie geplakt hebt, kan je met een stanleymes netjes langs de randen snijden.

Zelfklevende raamfolie

Zelfklevende folie hecht op zich goed zonder water. Toch adviseren wij je om toch water te gebruiken bij het aanbrengen van de folie. Dit zorgt ervoor dat je het folie nog wat kunt verschuiven als het niet helemaal recht is geplakt. Je kunt het ook zonder water doen, maar dan moet je het wel in één keer goed raamfolie.

Zonwerend raamfolie

Zonwerende folie is een erg dun. Daarom is het verstandig om het raam eerst goed nat te maken met een plantenspuit. Je zult merken dat het aanbrengen straks veel makkelijker gaat.

Statische raamfolie aanbrengen

De statische raamfolie hecht het beste wanneer het op een vochtige ruit wordt geplakt. Spuit met een plantenspuit je raam goed vochtig. De folie hecht namelijk beter door statische elektriciteit in combinatie met water. Maak eerst het glas en de raamfolie nat met water. Je kunt gebruik maken van een plantenspuit. Maak op een hoek de rug voor ongeveer 5 centimeter los, en verwijder langzaam de beschermfolie. Let op: haal niet meteen de gehele beschermfolie los, dit maakt het aanbrengen een stuk lastiger, omdat de raamfolie zal gaan plakken zodra deze in contact komt met je raam. Plak de eerste hoek vast op je raam en zorg dat de folie in een rechte lijn geplakt wordt. Vervolgens kan je de raamfolie aanbrengen over de breedte. Verwijder stukje voor stukje de beschermfolie en wrijf de folie vanuit het midden naar buiten op de ramen. gebruik een spatel of doek om de raamfolie glad te wrijven. Zodra jouw folie aangebracht is kan je overtollige randen wegsnijden met een stanleymesje. Achtergebleven watersporen zullen binnen enkele weken verdwijnen. Mochten de luchtbellen daarna nog steeds zichtbaar zijn, dan kan je deze doorprikken met een naald.

Stappenplan

Hieronder vind je een overzichtelijk stappenplan. De afbeeldingen geven een duidelijk beeld van de te volgen stappen.


Snijd het raamfolie op maat.


Maak de ondergrond schoon en vetvrij.


Verwijder de transparante beschermfolie van de achterzijde.


Spray zowel het raamfolie als de ondergrond goed nat met water.


Plaats het folie in de gewenste positie op het raam.


Snijd voorzichtig met een stanleymes het overige raamfolie af. Zorg dat het folie minimaal 2mm vrij blijft van raamrubbers en kitranden.


Strijk vanuit het midden met een spatel het water onder het raamfolie vandaan. 


Binnen 2 weken zullen de eventueel zichtbare watersporen onder het raamfolie wegtrekken.