HOW TO: Luiermapje van tafelzeil maken

Voor het maken van een luiermapje heb je het volgende nodig:

  • Stuk tafelzeil van 26x48 cm voor de buitenkant
  • Stuk tafelzeil van 26x47 cm voor de binnenkant
  • 2 repen tafelzeil van 2x 32 cm voor de bies aan de buitenkant
  • 2 repen tafelzeil van 2x26 cm voor de bies aan de binnenkant
  • Stukje klittenband van 10 cm lang
  • Eventueel geplastificeerde paperclips of haarspelden om de biesjes mee vast te zetten voor het naaien.

Gebruikt tafelzeil:

Mascota XL Lichtblauw en Sweet Cherry Roze

Stap 1
Snij de materialen op maat.
Tip: om een origineel mapje te maken is het leuk om verschillende soorten tafelzeil met elkaar te combineren. Voor het mapje in de foto's is verschillend tafelzeil gebruikt voor de buitenkant, de binnenkant en de biezen. Natuurlijk kun je ook één soort tafelzeil gebruiken.

Stap 2
Leg de binnen- en buitenkant op elkaar met de binnenkant tegen elkaar aan. Naai aan de korte kanten de biezen van 2 x 26 cm. Het is handig om de bies stevig dubbel te vouwen, ga vervolgens met je duim/vinger over de rand, zodat de vouw zichtbaar is. De binnenkant is 1 cm minder lang, zodat er na het vouwen geen bobbels ontstaan.

Stap 3
Vouw het tafelzeil dubbel met de korte kanten op elkaar en de buitenkant aan de buitenkant. Er is dan een vouw in het midden. Leg het tafelzeil weer open en vouw de zijkanten zodanig naar binnen, dat de biezen aan elke kant 4 cm van de middenvouw liggen.

Stap 4
Naai het klittenband op de naar binnen gevouwen kanten, in het midden op ongeveer 2 cm van de kant af.

Stap 5
Naai de biezen langs de boven en onderkant. Vouw daarvoor de biezen eerst weer stevig samen, zodat er een vouw ontstaat. Vouw de bies om het dubbelgeslagen tafelzeil. Zet dit even vast met een paperclip of schuifspeldje en laat aan iedere kant een stukje uitsteken. Knip een schuin hoekje af bij het uitstekende deel, vouw dat naar binnen en vervolgens dubbel. Doe er een paperclip of schuifspeldje op zodat het blijft zitten. Naai vervolgens de biezen vast. Het luiermapje van tafelzeil is nu klaar!

← Vorige Volgende →