Veelgestelde vragen bij een tafelzeil op maat

Veelgestelde vragen over een Tafelzeil op maat

Ben je op zoek naar een nieuw tafelkleed of tafelzeil op maat maar borrelen er bij jou ook nog wat vragen op voordat je tot een aankoop overgaat? Geen probleem, wij hebben de antwoorden op vragen als: welke maat moet je nemen voor je tafelzeil? Kan je een tafelzeil wassen? Of hoe zit het als je een tafelzeil voor buiten wilt kopen, kun je dit tafelzeil buiten laten liggen? In deze blog behandelen we de meest voorkomende vragen! Heb je na het lezen van de blog nog een andere vraag, stel ze dan gerust.

Kan een tafelzeil in de wasmachine of droger?

Of je een tafelzeil/tafelkleed in de wasmachine of droger kunt stoppen is afhankelijk van het materiaal. Een PVC tafelzeil kan niet in de wasmachine of droger. Ook bij gecoat tafellinnen raden we het af om deze in de wasmachine te wassen. Echter is het wel mogelijk. Hou dan wel maar maximaal een tot twee keer per jaar aan om je tafellinnen weer even op te frissen. Het gecoate tafellinnen kun je wassen op een fijnwasprogramma, op 30 graden en een laag toerental. Na het wassen is het het beste om het gecoat tafellinnen hangend of liggend te laten drogen. Dit voorkomt de meeste vouwen. De enige uitzondering op de regel zijn tafelkleden of tafellinnen. Tafelkleden of tafellinnen kun je telkens opnieuw in de wasmachine stoppen op een normaal wasprogramma.

Kan je een tafelzeil of gecoat tafellinnen strijken? 

Een tafelzeil kun je niet strijken. Een PVC tafelzeil is namelijk gemaakt van plastic en zal smelten wanneer je het strijkt. Gecoat tafellinnen kun je wel voorzichtig aan de achterkant strijken, eventueel met stoom.

Hoe verwijder ik vlekken uit een tafelkleed of tafelzeil?

Oh help! Je hebt een avondje uitgebreid gegeten met de kinderen en je gloednieuwe tafelzeil zit onder de rode spaghettivlekken. Wat nu!? Het beste is om de vlekken er zo snel mogelijk uit te halen met een natte doek en natuurlijke zeep. Houd daarom altijd een natte doek bij de hand als je rode saus eet in geval dat je vlekken maakt. Gaat de vlek er vooralsnog niet uit? Wacht dan een tijdje, aangezien de vlekken langzaam na verloop van = tijd vervagen. Ga in geen geval met schuurmiddel aan de slag en wij raden het sterk af om chemische middelen te gebruiken omdat dit het tafelzeil kan beschadigen. 

Kan ik een tafelzeil buiten laten liggen?

Een normaal tafelzeil is helaas niet geschikt om langdurig buiten te laten liggen. Natuurlijk kan je het tafelkleed wel buiten gebruiken, maar zorg er altijd voor dat als je het tafelzeil buiten gebruikt, je deze niet te lang in de felle zon laat liggen. Tafelzeil of gecoat tafellinnen die langdurig in de felle zon liggen, kunnen verkleuren en dit is niet meer te herstellen. Daarnaast kan er schimmel ontstaan tussen het tafelzeil en de tafel als je het tafelzeil buiten te lang in de regen laat liggen en deze nat wordt. Yak! Dat wil je al helemaal niet. Berg je tafelkleed dus altijd op als je niet meer buiten zit. Ben je op zoek naar zomerse tafelzeilen die je buiten kunt gebruiken? Neem een kijkje bij onze tafelzeilen voor buiten.

Welke maat tafelzeil moet ik nemen?

Een tafelzeil op maat snijden is precisiewerk en gelukkig is dat ons vak en snijden we elk tafelzeil op de juiste maat. Maar welke maat tafelzeil moet je precies nemen? Normaalgesproken worden de tafelzeilen iets groter besteld dan de afmeting van de tafel. Dit noemen we de overhang. We adviseren om 15 tot 20 centimeter overhang aan elke kant van de tafel te nemen. Heb je een tafel van 140 x 140, dan adviseren we een tafelzeil op maat te laten snijden van 180 x 180 cm zodat je aan alle kanten van de tafel 20 cm overhang hebt.

Of je voor een tafelzeil op maat gaat, of een tafelbeschermer op maat, maakt zeker verschil: voor een tafelbeschermer is het op maat laten snijden namelijk een ander verhaal. De tafelbeschermer moet je precies op maat van je tafelblad bestellen. De transparante tafelbeschermer krimpt doorgaans echter wel 0,5 tot 1 procent in de lengte. Tijdens het bestelproces kun je daarom de optie ‘1% extra lengte i.v.m. mogelijk krimp’ aanvinken. Het systeem berekent dan vanzelf de extra benodigde lengte voor de maat van je tafelbeschermer.

Hebben jullie ook tafelzeilen op maat voor afwijkende vormen?

Heb je een tafel die net niet lekker rond, vierkant of ovaal is? En heb je de blauwdrukken van je tafel bij de hand? Neem dan even contact met ons op. In sommige gevallen gaan wij de uitdaging aan en snijden we de vorm van het tafelzeil nog wat bij zodat je alsnog jouw nieuwe tafelbeschermer of tafelzeil op maat kunt bestellen.

Hoe kan ik een tafelbeschermer wassen?

Je kunt het beste je tafelbeschermer afnemen met een vaatdoek een natuurlijk zeep. De tafelbeschermer kun je in de was doen, maar we raden dit af. Als je een tafelbeschermer toch besluit te wassen, doe dit dan op 30°C met fijn wasgoed op een laag toerental. Als je een tafelbeschermer wast, houd dan wel rekening met een krimppercentage van +/- 1%.

Hoe krijg ik vouwen uit het tafelzeil of tafellinnen?

Wij adviseren altijd je tafelzeil of tafellinnen op rol te bestellen. Naast dat het makkelijk in gebruik is, blijft je product ook langer mooi! Wil je het tafelzeil toch opvouwen en wil je bij gebruik de vouwen eruit krijgen? Hang het tafelzeil dan even aan de waslijn. Plaats voor de zekerheid een handdoek onder het tafelzeil. Anders krijg je weer een vouwlijn van de waslijn, dan blijf je bezig ;) 

← Vorige Volgende →